Akcesoria do parzenia herbaty

Akcesoria do parzenia herbaty

cytryna_1 Przygotowywanie naparów to w zasadzie najprostsze i najstarsze zagadnienie z zakresu sztuki kulinarnej, jakie zna nasza cywilizacja. Mówiąc bardziej precyzyjnie, jest to pierwsze zagadnienie medycyny, ponieważ początkowo napary były uważane bardziej za środki lecznicze niż coś pitego dla przyjemności. Szybko zaczęliśmy z nimi zabawę także dlatego, że przygotowanie naparów wcale nie jest jakoś specjalnie trudne. Nie zmienia to jednak w niczym faktu, że do tej czynności trzeba przystąpić w sposób prawidłowy.

Parzenie bezpośrednio w kubkuherbata-zielona-3771-big

Najprostszy sposób zaparzenia herbaty polega po prostu na zrobieniu tego w odpowiednim kubku. Wystarczy tylko wrzucić torebkę z herbatą, zalać ją wodą mającą odpowiednia temperaturę dla danego rodzaju suszu, po czym odczekać chwilę i herbata jest gotowa do picia. Nie można jednak stosować byle jakich pojemników. Najlepsza jest klasyczna ceramika lub szkło białe, ponieważ te substancje w żaden sposób nie reagują z samą herbatą. Wszelkiego rodzaju tworzywa sztuczne oraz sztuczne farby, jakimi może być pokrywana ceramika, mogą uwalniać różne substancje chemiczne, które są dla nas szkodliwe Trzeba ich unikać.

htb1nhp9ipxxxxa3xvxxq6xxfxxxaZaparzacze

Istnieje specjalna grupa tak zwanych zaparzaczy do herbaty. Są to specjalne dzbanuszki, do których wsypuje się odpowiednią ilość suszu, po czym zalewa się je wodą. Po odczekaniu odpowiedniego czasu wkłada się do takiego garnuszka specjalny tłok, którym przesuwa się susz do dołu, a u góry zostaje tylko sama dobra herbata. Rodzajem tego typu zaparzaczy są też podobne dzbanuszki, w których zamiast tłoka znajduje się po prostu sitko. Susz umieszczany jest na sitku i kiedy zalewamy wodą czajniczek, woda zalewa także susz i herbata jest zaparzana. Sitko można potem opróżnić lub odlewać herbatę spod niego, w zależności od konkretnego rozwiązania. W dużych, przezroczystych dzbanuszkach z tłokami można wykorzystywać białe herbaty kwitnące, które dzięki przezroczystości ścianek pokażą na, jak pięknie ich cebule rozwijają się w czasie parzenia.

Sitka i inne rozwiązania

Popularne w ostatnim czasie stają się także inne rozwiązania, w tym niewielkie sitka w formie kuli. Do wnętrza takiej kulki-sitka wsypuje się odpowiednia ilość suszu, po czym zatapia się go w kubku pełnym wrzątku. Po uzyskaniu odpowiedniego stężenia naparu sitko się wyjmuje i tym samym usuwa się wszystkie fusy. Osobnym rozwiązaniem są ponadto bombille i tykwy do herbat, które pije się przy ciągłym moczeniu ich suszu, na przykład w przypadku yerba mate i rooibos.