Herbaty świata – najpopularniejsze gatunki herbat

Herbaty świata – najpopularniejsze gatunki herbat

napary-z-ziol-324441-article

Mało który napój cieszy się tak długą i bogatą tradycją jak herbata – napar przyrządzany z liści o tej samej nazwie, mieszanek ziół, czy też owoców. Trudno ustalić, kiedy dokładnie został on odkryty. Według enwista.pl jedna z chińskich legend pierwsza herbata mogła zostać przygotowana już w 2737 roku przed naszą erą. Pierwsze oficjalne zapiski na temat naparu pochodzą z X wieku p.n.e.
Na świecie istnieje wiele gatunków herbaty, a każdy z nich wyróżnia się innymi walorami smakowymi i wpływem na organizm. Z tego artykułu dowiesz się, jakie są najpopularniejsze rodzaje herbat (i dlaczego są one szczególnie cenione).

Czarna herbatasingle-362052-ziola

Klasyczny napój, popularny i doceniany na całym świecie. Stanowi aż 90% sprzedaży herbaty w krajach zachodnich. Czarna herbata serwowana jest bez dodatków, z cukrem, z miodem, z dodatkiem alkoholu, z cytryną lub mlekiem (tak zwana bawarka). Czas parzenia jest dość krótki: od 2 do 3 minut. Ten gatunek liści powinien być zalewany wrzącą wodą.
Podczas produkcji czarnej herbaty liście rośliny są poddawane pełnemu procesowi fermentacji. To zapewnia późniejszemu naparowi niezwykle głęboki i mocny smak.
Czarna herbata to znakomita baza pod produkcję herbat smakowych. Do liści dodaje się często dodatki owocowe i ziołowe, tworząc zupełnie nowe smaki. Za idealny przykład może służyć herbata typu Earl Grey, w której zawarty jest dodatek w postaci oleju z bergamotki.

healthy green tea cup with tea leaves

Zielona herbata

Powszechnie znana i stosowana jako element zdrowej diety. Przygotowywana jest z takich samych liści, co herbata czarna, jednak nie uczestniczy w procesie fermentacji. To pozwala jej zachować zupełnie inny smak i właściwości.
Smak zielonej herbaty można określić jako delikatny – najczęściej podawana jest bez żadnych dodatkowych składników. W skład niektórych sklepowych mieszanek wchodzą suszone owoce, które nadają gotowemu naparowi rześkości i słodyczy. Herbata zielona nie powinna być zalewana wrzątkiem – odpowiednia temperatura parzenia to około 70 stopni Celsjusza. Przygotowanie naparu z zielonej herbaty zajmie około 2-4 minut.
Co ciekawe, zieloną herbatę można parzyć nawet kilka razy. Napar z pierwszego parzenia charakteryzuje się właściwościami pobudzającymi, podczas gdy kolejne parzenia dają efekt delikatnego i relaksującego napoju.
Zielona herbata jest ceniona ze względu na dobroczynny wpływ na ludzki organizm: pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, jest bogata w garbniki, które posiadają właściwości antynowotworowe. Napar z zielonej herbaty może przysłużyć się osobom znajdującym się na diecie, ponieważ przyspiesza metabolizm.

Czerwona herbata (pu-erh)

Herbaty czerwone są szczególnie popularne we wschodnich częściach świata, zwłaszcza w Chinach. Najbardziej rozpoznawalnym rodzajem herbaty czerwonej jest pu-erh, ogromny sprzymierzeniec wszystkich osób walczących o szczupłą sylwetkę.
Fermentacja liści czerwonej herbaty jest krótka i nadaje przyszłemu naparowi korzenny smak i głęboki, ziemisty aromat.
Parzenie tego gatunku herbaty może trwać dość długo: od 3 do nawet 7 minut. Prawidłowo przygotowany napar będzie pozbawiony goryczy, dzięki czemu nie trzeba go dosładzać przed spożyciem.
Dobroczynne właściwości czerwonej herbaty są naprawdę zdumiewające. Już jedna filiżanka naparu działa pobudzająco na produkcję soków trawiennych i znacznie aktywizuje pracę jelit. Dzięki temu cały metabolizm przyspiesza, a proces tracenia na wadze staje się łatwiejszy.
Po czerwoną herbatę mogą sięgać również osoby pragnące obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wykazuje ona pozytywny wpływ na cały układ trawienny – ale nie tylko. Spożywana regularnie poprawia pamięć i koncentrację. Jest to możliwe dzięki obecności fluoru, magnezu i wapnia w przygotowanym naparze.

Herbata oolong

Bardzo ciekawa odmiana, wciąż mało popularna w Polsce. Eksperci specjalizujący się w gatunkach herbat twierdzą, że łączy ona właściwości herbaty zielonej i czarnej. Oolong, zwana też niebieską lub smoczą herbatą, wytwarzana jest ze specjalnego gatunku liści. Zostają one poddane częściowej fermentacji, a następnie suszeniu na słońcu.
Ten rodzaj herbaty powinien być parzony w 90 stopniach Celsjusza przez 1-5 minut. Proces parzenia można powtarzać wielokrotnie, za każdym razem uzyskując napar o nieco innym smaku.
Właściwości herbaty Oolong są ciekawe. Zawiera ona bardzo mało kofeiny, dzięki czemu może być spożywana nawet w późnych godzinach wieczornych. Poza tym wykazuje działanie bakteriobójcze, przyspiesza metabolizm, może wywoływać uczucie uspokojenia i relaksu.

Herbata biała

Ten rodzaj herbaty wytwarzany jest w szczególnie pieczołowity sposób. Krzewy herbaciane chroni się przed działaniem promieni słonecznych, dzięki czemu nie wytwarzają one chlorofilu. Gdy listki zaczynają więdnąć, zbiera się je z zachowaniem najwyższej delikatności, a następnie suszy. Skomplikowana produkcja wpływa na podwyższenie ceny finalnego produktu: biała herbata jest jedną z najdroższych odmian na świecie.
Parzenie białej herbaty powinno odbywać się w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza przez około 4-5 minut.
Napar z białej herbaty ceniony jest za wysoką zawartość witaminy C, która poprawia odporność oraz pozwala łagodzić stany napięciowe. Gotowy napój wykazuje również wysoką zawartość kofeiny, z tego względu stanowi ciekawą alternatywę dla kawy. Odpowiednio przyrządzona biała herbata może przyczynić się do poprawy koncentracji i przynieść uczucie ogólnego pobudzenia i orzeźwienia.